Afsluitend lot veilinghengsten: lichting hengsten met buitenlandse roots

Nr 109 Gem vd Riloo is een zoon van Gemini XX (clone) x Concorde – nr 113 Kiek Hum is een product uit Tangelo vd Zuuthoeve x Baltic VDL – nr 114 Tic Tac Orange stamt af van Toulon x Chellano – nr 115 Koulon is tevens een Toulon-zoon, dit keer uit een Corrado I-moeder – nr 116 June Ste Hermelle is een nakomeling van Vargas de Sainte-Hermelle x President en nr 117 Vitus is een Verdi x Clinton.

Gem vd Rilloo is net zoals Gem T (zie vorig bericht) een zoon van de clone Gemini XX. Moeder Thyra gaf met Gordon vd Riloo al een 1.40-springend product. Gem komt uit de familie van o.a. de goedgekeurde hengst Dublin van Overis (Darco – 1m60) die het nu tot BWP Elitehengst schopt en aanwezig zal zijn tijdens de huldiging op de hengstenkeuring. Het is een familie waar niet enkel goedgekeurde hengsten, maar ook al verschillende goede sportpaarden uit verder kwamen, enkele voorbeelden zijn Veron vd Riloo (Kashmir van Schuttershof – 1m60), Egge’s Artic (Castillion – 1m60) en Forst vd Riloo (Kashmir van Schuttershof – 1m50).

Kiek Hum is een zoon van BWP Ambassadeur Tangelo vd Zuuthoeve. Langs moederszijde zijn de springgenen ook duidelijk aanwezig. Grootmoeder Jilonka M sprong zelf 1m30 en schonk al het leven aan twee springcracks, denk maar aan de 1m60-springende Ailonka (Tampa). Ook derde moeder Rilonka heeft enkele 1.30-paarden achter haar naam. Verder in deze lijn zien we niet enkel paarden die in de jumping presteren, maar ook enkele eventers, zoals Unexpected (Indorado) die CIC2* liep.

Met Tic Tac Orange belanden we bij de Oldenburgse Blankenese-stam. De moeder van Tic Tac is Champagne de Hus, zelf een dochter van Banda de Hus, die we allemaal kennen van onze het zadel van Gregory Wathelet en Kevin Staut (1m60). Banda geeft haar springgenen ook door zo blijkt, met al drie internationaal springende paarden en een goedgekeurde zoon. Derde moeder Blankonette III is een Oldenburgse Staatspremie-Elitemerrie. Haar zoon Cool Down (Catoki) springt op 1.60-niveau onder Ludger Beerbaum. Elexir de Hus (l’Arc de Triomphe) is maar één voorbeeld van een goedgekeurde hengst uit deze lijn. Met Blankonette II (Corlando), Bugsbunny (Granulit) en Lord Pepsi (Lord Pezi) doen we een greep uit de 1m60-sportpaarden van deze stam.

Net zoals Tic Tac Orange is ook Koulon een Toulon-zoon. Deze keer niet uit een Oldenburgse, maar uit een Holsteinse stam (776). Het is de lijn van de goedgekeurde hengst Lordanos (Landos-1m50) en de sportpaarden Gamine van ’t Steentje (Cicero – 1m60) en Argentino vd Zuuthoeve (Thunder vd Zuuthoeve – 1m60). Maar ook in de eerste generaties zien we al kwaliteiten aanwezig. Moeder Orchidee D sprong zelf 1m30 en gaf ook al een 1m35-presterend product. Grootmoeder Grandis D schonk o.a. het leven aan Picasso des Bles (Cassini I – 1m60) en ook uit de derde moeder Sofia kwamen internationale springers verder.

June Ste Hermelle heeft met Tabelle een grootmoeder die op haar beurt al het leven schonk aan de 1.60-presterende Annabelle 28 (Kashmir van Schuttershof). Verder in deze lijn zien wel heel wat bekende namen. d’Atlantique Royale (Darco) sprong op het hoogste niveau (1m60) met Francois Mathy Jr en Peter Moloney. De Kannan-producten Baldo D.S. en Athena D.S. presteerden ook beiden tot op 1m60,net zoals Wisky Scott Royale (Wonderful van ’t Beugelhof) en Pinocchio 203 (Pinocchio).

Met Vitus komen we terecht bij de enige Verdi-zoon in deze veiling. Langs moederszijde gaat Vitus terug op de Hannoveraanse Norm-stam, een stam van heel wat sportpaarden en goedgekeurde hengsten. Enkele voorbeelden van zo’n hengsten zijn Polygraf (Polydor), Sandokan (Stakkato – 1m45) en Liberal Jmen (Lancer III). De grootmoeder van Vitus, La Gracia is de moeder van Candyman (Caretello B – 1m45). Derde moeder Gloria gaf al heel wat internationaal springgeweld. Lanco (Lancer III) en Cache (Equest Carnute) zijn daarvan twee 1m60-springende voorbeelden.